Pristupačnost

Font za disleksiju

Tamni prikaz

Veličina fonta

heading

Znanost

Mentorska radionica

1. Mentorska radionica

Dana 14. veljače 2018. godine organizirana je Prva mentorska radionica doktorskog studija s ciljem poboljšanja doktorske izobrazbe i podizanja svjesnosti o važnosti mentorstva u doktorskoj izobrazbi. Radionicu je organiziralo Povjerenstvo za stjecanje doktorata znanosti u suradnji s Uredom za znanost i međunarodnu suradnju i Uredom za unaprjeđenje i osiguranje kvalitete visokog obrazovanja. S obzirom da je mentorski rad složen i kvaliteta mentorstva ne ovisi samo o mentoru, već i o samom odnosu mentora i doktoranta, važno je da se mentori za njega kontinuirano pripremaju obnavljajući svoje znanje i vještine sudjelovanjem na mentorskim radionicama. Ovo je bila uvodna radionica, prva u nizu kojima bi se poboljšale kompetencije mentora, a ujedno je i njihovo pohađanje jedan od uvjeta za dobivanje istoga. Radionica je bila namijenjena svim zainteresiranim nastavnicima, kao i onima koji su prvi puta preuzeli mentorstvo u prethodnoj akademskoj godini, a vodio ju je prof.dr.sc. Tonči Rezić-akreditirani edukator mentor s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

2. Mentorska radionica

Dana 10. prosinca 2018. na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek održana je druga mentorska radionica naslovljena „Kako biti uspješan mentor?“ u organizaciji Povjerenstva za stjecanje doktorata znanosti i Ureda za znanost i međunarodnu suradnju. Radionicu je vodio akreditirani edukator mentora izv. prof. dr. sc. Tonči Rezić s Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Mentori na poslijediplomskom sveučilišnom (doktorskom) studiju „Poljoprivredne znanosti“ radom u skupinama dali su moguća rješenja za poteškoće s kojima se u praksi najčešće susreću. Razmotrili su kako napisati uspješnu prijavu teme doktorske disertacije te su, dajući primjere iz prakse, pokušali zaključiti kakav bi trebao biti mentor iz snova. Također, provedeni su intervjui u parovima vezani uz mentorova i doktorandova očekivanja te rasprava o poželjnim i nepoželjnim osobinama mentora. U zaključku radionice provedena je rasprava o temi „Što nakon doktorata?“. Radionici je bilo nazočno dvadesetak mentora koju su pokazali veliko zanimanje za predstavljene teme.

3. Mentorska radionica

3. Mentorska radionica na poslijediplomskom sveučilišnom (doktorskom) studiju "Poljoprivredne znanosti" održat će se na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek 17.03.2021. u 11:30 sati.

Program:

 1. Pozdravna riječ
 2. Mentor na doktorskim studijima
 3. Razmjena iskustava i dobre prakse
 4. Pitanja i rasprava

Sudjelovanje na Mentorskoj radionici se preporuča svim nastavnicima koji su prvi puta preuzeli mentorstvo doktoranada ili to planiraju učiniti u ak. godini 2021/22

Radionica je također otvorena i za ostale zainteresirane nastavnike uključene u izvedbu Doktorskog studija Poljoprivredne znanosti.

Za sve obavijesti o Radionici, kao i predbilježbe za Radionicu koje trebate napraviti do 12. ožujka 2021. do 12 sati, molimo kontaktirati

Maja Novoselec, mag educ. philol. angl. et mag. paed.

e-mail: mnovoselec@fazos.hr

telefon: 031-554-843

4. Mentorska radionica

4. Mentorska radionica na poslijediplomskom sveučilišnom (doktorskom) studiju "Poljoprivredne znanosti" održat će se na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek 25.02.2022. u 9:00 sati, u Vijećnici 1. kat.

PROGRAM

9:00 Pozdravi i uvodna riječ [dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek prof dr. sc. Krunoslav Zmaić; prodekan za znanost i poslijediplomske studije i voditelj sveučilisnog poslijediplomskog studija "Poljoprivredne znanosti" prof dr. sc. Zvonko Antunović)

9:15 - "Uspješna prijava teme doktorske disertacije" prof dr. sc. Emilija Raspudić

9:35 - "Mentorska iskustva i preporuke" prof dr. sc. Matija Domaćinović, prof dr. sc. Jasna Šoštarić

10:15 - "Stjecanje doktorata znanosti prema tzvskandinavskom modelu" doc. dr. sc. David Kranjac

10:30 - Pitanja i rasprava

Sudjelovanje na Mentorskoj radionici se preporuča svim nastavnicima koji su prvi puta preuzeli mentorstvo doktoranada ili to planiraju učiniti u ak. godini 2021/22

Radionica je također otvorena i za ostale zainteresirane nastavnike uključene u izvedbu Doktorskog studija Poljoprivredne znanosti.

Za sve obavijesti o Radionici, kao i predbilježbe za Radionicu koje trebate napraviti do 24. veljace 2022. do 12 sati, molimo kontaktirati

Maja Novoselec, mag educ. ehilol anglet mag. paed.

e-mail: mnovoselec@fazos.hr

telefon: 031-554-811

5. Mentorska radionica

5. Mentorska radionica doktorskog studija “Poljoprivredne znanosti”, održala se 22. veljače 2023. godine. Radionicu je otvorio dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, a vodio ju je akreditirani edukator mentora u biotehničkom znanstvenom području prof. dr. sc. Tonči Rezić s Prehrambeno biotehnološkog fakulteta Zagreb.

Sudjelovali su svi nastavnici  koji su prvi puta preuzeli mentorstvo doktoranada ili to planiraju učiniti te svi nastavnici koji su bili mentori.

Program:

 1. Pozdravna riječ

prof. dr. sc. Tonči Rezić:

 1. Doktorski studiji i pravila o doktorskom studiju (snage, slabosti; inozemna iskustva)
 2. Kako odabrati student za doktorski studij (uloga mentora, voditelja studija, kandidata) Kako izbjeći/rješavati poteškoće tijekom doktorskog studija (razmjena iskustava,tehnika, vještina...)
 3. Pitanja i rasprava

6. Mentorska radionica

6. Mentorska radionica doktorskog studija “Poljoprivredne znanosti”, održala se dana 22. veljače 2024. godine. Radionicu je vodio prof. dr. sc. Tonči Rezić s Prehrambeno biotehnološkog fakulteta Zagreb, koji je akreditirani edukator mentora biotehničkog znanstvenog područja. Mentorska radionica se tradicionalno organizira svake godine s ciljem poboljšanja doktorske izobrazbe i podizanja svjesnosti o važnosti mentorstva u doktorskoj izobrazbi. Na ovogodišnjoj radionici sudionici su saznali nešto više o snagama, slabostima i iskustvima na doktorskim studijima , koja je uloga mentora, voditelja studija i samog kandidata te kako izbjeći poteškoće tijekom studija.

Program:

Program:

 1. Pozdravna riječ

prof. dr. sc. Tonči Rezić:

 1. “Doktorski studiji u RH” - jakost, slabost, usporedba s drugim zemljama, zadaća studija, preporuke doktorandima (DZ-rasprava), obaveze mentora
 2. “Izbor doktoranda (kandidata)” - uloga mentora u odabiru kandidata, postupak odabira i kriteriji
 3. “Što učiniti kada stvari krenu loše?” - razmjena iskustava tehnika vještina
 4. “Priprema doktoranda za tržište rada” - kako prilagoditi doktorsku izobrazbu potrebama gospodarstva, kako potaknuti stipendiranje od strane tvrtki