
Znanost
Istraživački timovi
Istraživački tim je temeljna znanstveno-istraživačka jedinica na razini Fakulteta koja svoje znanstveno-istraživačke ideje i interese te druge resurse homogenizira i usmjerava u osmišljavanje zajedničkih istraživačkih tema i ciljane prijave projekata i/ili programa, izradu doktorskih disertacija te transfer tehnologija.
Projekti i/ili programi rada istraživačkih timova moraju biti usklađeni sa svim relevantnim strateškim dokumentima i doprinijeti realizaciji postavljenih strateških ciljeva Fakulteta.
Istraživački tim mora imati naziv koji nedvosmisleno upućuje na područje u kojem djeluje ili aktivnost za koju je osnovan. Istraživački tim može biti osnovan pod uvjetima osnivanja istraživačkih timova sukladno odluci Fakultetskog vijeća i obavljati djelatnosti/aktivnosti zbog kojih je i osnovan, a u skladu sa suvremenim znanstvenim postignućima i pravilima struke.
Istraživački timovi FAZOS-a s prijavljenim znanstvenim projektima
R.br. | Naziv Istraživačkog tima | Koordinator IT | Naziv projekta | Voditelj projekta |
1. | Agroekološki i fiziološki mehanizmi ishrane bilja i biofortifikacije | Prof. dr. sc. Zdenko Lončarić | Biofortifikacija povrća selenom uz primjenu nanobiotehnologije | Izv. prof. dr. sc. Tomislav Vinković |
Biofortifikacijom prema održivoj i konkurentnoj poljoprivredi | Prof. dr. sc. Jadranka Deže | |||
Modeliranje ekološkog i nutritivnog učinka biofortifikacije mikroelementima | Prof. dr. sc. Zdenko Lončarić | |||
Uloga selena i sumpora u otpornosti pšenice na oksidacijski stres | Izv. prof. dr. sc. Miroslav Lisjak | |||
2. | Biološki aktivni spojevi | Izv. prof. dr. sc. Vesna Rastija | Utjecaji novih spojeva sa sumporom na metabolizam sjemena u fazi klijanja | Izv. prof. dr. sc. Miroslav Lisjak |
Razvoj novih spojeva za primjenu u zaštiti bilja | Izv. prof. dr. sc. Vesna Rastija | |||
3. | Biomasa i obnovljivi izvori energije | Izv. prof. dr. sc. Brigita Popović | Primjena predtretmana u održivoj proizvodnji bioetanola iz kukuruza | Izv. prof. dr. sc. Brigita Popović |
4. | Bioraznolikost žitarica – očuvanje genetske, nutritivne i uporabne vrijednosti | Prof. dr. sc. Sonja Vila | Primjena molekularnih markera u ocjeni varijabilnosti germplazme pšenice | Prof. dr. sc. Sonja Vila |
5. | Diversifikacija poljoprivrede agrošumarskim sustavima | Doc. dr. sc. Vladimir Zebec | Proizvodnja mesa svinja i peradi u silvo-pastoralnom sustavu | Doc. dr. sc. Vladimir Margeta |
Utjecaj konsocijacije kultura kratke ophodnje i ratarskih usjeva na plodnost tla | Doc. dr. sc. Vladimir Zebec | |||
6. | Ekonomika i poduzetništvo u poljoprivredi i prirodnim resursima | Prof. dr. sc. Ivan Štefanić | Ekonomska analiza poljoprivredne proizvodnje u agroekološkim uvjetima istočne Hrvatske | Prof. dr. sc. Ivan Štefanić |
7. | Inovativni uzgojno-tehnološki postupci u animalnoj proizvodnji | Prof. dr. sc. Zvonko Antunović | Inovativnim tehnologijama do učinkovitije animalne proizvodnje | Prof. dr. sc. Zvonko Antunović |
8. | Inovativne tehnologije u voćarstvu, vinogradarstvu i vinarstvu | Prof. dr. sc. Tihana Teklić | Istraživanje kvalitativnih i kvantitativnih promjena metabolita u grožđu i vinu pod utjecajem okolišnog stresa | Izv. prof. dr. sc. Mato Drenjančević |
Poboljšanje funkcionalne kvalitete suvremenog sortimenta jabuke i evaluacija novih perspektivnih i rezistentnih sorti u agrobiotopu istočne Hrvatske | Prof. dr. sc. Aleksandar Stanisavljević | |||
9. | Konzervacijska i klimatski pametna poljoprivreda | Prof. dr. sc. Edita Štefanić | Korovi i klimatske promjene | Prof. dr. sc. Edita Štefanić |
Primjena načela konzervacijske poljoprivrede u prilagodbi i ublažavanju klimatskih promjena | Prof. dr. sc. Danijel Jug | |||
10. | Kvaliteta i sigurnost animalnih proizvoda | Prof. dr. sc. Goran Kušec | Utjecaj dužine čuvanja smrznutog pilećeg mesa na svojstva kvalitete | Izv. prof. dr. sc. Zlata Kralik |
Utjecaj intrinzičnih i ekstrinzičnih obilježja kvalitete na preferencije potrošača svježeg svinjskog mesa | Prof. dr. sc. Ružica Lončarić | |||
11. | Kvaliteta sjemena, rast i razvoj ratarskih usjeva u stresnim uvjetima | Prof. dr. sc. Manda Antunović | Kvaliteta sjemena, rast i razvoj ratarskih usjeva u stresnim uvjetima | Prof. dr. sc. Manda Antunović |
12. | Očuvanje i održivo korištenje divlje faune i flore | Prof. dr. sc. Tihomir Florijančić | Bioraznolikost u funkciji održivog razvoja | Prof. dr. sc. Tihomir Florijančić |
13. | Održivi uzgoj i selekcija životinja | Prof. dr. sc. Vesna Gantner | Razvoj strategija i implementacija održivog uzgoja i selekcije životinja optimizacijom okolišnih i genetskih faktora varijabilnosti | Prof. dr. sc. Vesna Gantner |
14. | Okolišno prihvatljiva zaštita bilja | Prof. dr. sc. Karolina Vrandečić | Razvoj okolišno prihvatljivih metoda u zaštiti bilja | Prof. dr. sc. Karolina Vrandečić |
15. | Pčelarstvo i populacijska genetika | Izv. prof. dr. sc. Ivana Majić | Nove metode u zaštiti pčela od patogena | Prof. dr. sc. Zlatko Puškadija |
16. | Razvoj kondicijskog potencijala životinja | Prof. dr. sc. Pero Mijić | Kondicijski potencijal životinja u ekonomski održivoj poljoprivrednoj proizvodnji | Prof. dr. sc. Pero Mijić |
17. | Tehnički i tehnološki sustavi biljne proizvodnje, GIS i zaštita okoliša | Prof. dr. sc. Mladen Jurišić | Materijali i tehnologije u funkciji povećanja trajnosti poljoprivredne tehnike | Prof. dr. sc. Goran Heffer |
Primjena geoinformacijskih tehnologija u tehničkim i tehnološkim aspektima sustava uzgoja bilja – precizna poljoprivreda | Prof. dr. sc. Mladen Jurišić |
Pravilnik o istraživačkim timovima Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek